post

De mest populære Outdoor-sportsgrenene i Norge

Outdoor er et ord som har sneket seg inn i det norske språket i løpet av de siste årene, men det er egentlig ganske overflødig ord. De fleste av oss er veldig fornøyde med å kalle Outdoor sports for friluftsliv, selv om det ikke er helt dekkende. Her har vi mange og sterke tradisjoner i Norge, og landet byr seg jo egentlig frem for at man kan bruke naturen for å trene og å holde seg i form.

Det som kanskje ligger litt utenfor det vanlige begrepet for friluftsliv, er at det også integreres en del andre utendørsaktiviteter i outdoor-begrepet, som i Norge ikke nødvendigvis settes i samme bås som friluftsliv. Her snakker vi om jogging og løping, så vel som sykling og bruk av rulleskøyter og rulleski. Alt sammen aktiviteter som det er vanlig å gjennomføre for de fleste, om enn ikke nødvendigvis i organiserte former.

Begrepet outdoor er på mange måter et uttrykk for at flere og flere ting pakkes inn som en enhetlig vare, hvor vi trenger utstyrt for å delta, så vel som at det er viktig å ha korrekte klær for anledningen. Uttrykket er derfor kommet inn i språket, fordi utenlandske produsenter bruker det for å merke varer som har til hensikt å gjøre det lettere å drive med friluftsliv.

Trekking, eller turgåing som vi også kaller det

En av de nyeste outdoor-trendene er at man kaller turgåing for trekking. Prinsippene er likevel de samme. Du trenger gode sko som gir støtte til foten i ulendt terreng, du trenger en ryggsekk som er grei å bære på, og du trenger tøy som egner seg for værforholdene.

Det som kanskje har forandret seg litt over de siste årene er at folk reiser lengre for å gå tur, utenfor en mosjonstur gjennom skogen. Vi som er så heldige at vi bor i Norge, kan for eksempel benytte oss av hyttene til Den Norske Turistforening. Her kan man for en billig penge benytte seg av et nettverk på over 550 hytter, så vel som 20 000 kilometer med merkede stier, som fører deg gjennom nasjonalparker og andre flotte naturområder.

Outdoor-sporter som krever litt større investering i utstyr

De fleste i Norge har en ullgenser, noen gode militærstøvler og en gammel ryggsekk, samt en regnjakke som tåler en støyt. Derfor kreves det som regel ikke noen stor ekstra investering å gå på turer og å oppleve den norske naturen. De fleste kan delta uten hindringer. -Men det finnes en del utendørssporter som med ett krever en del ekstra investeringer, spesialisering og trening, for at man skal kunne bevare sikkerheten, så vel som i hele tatt å kunne delta.

Her snakker vi om rafting ned elver og stryk, og vanlig padling med kajakk eller kano, så vel som fjellklatring, jakt og fiske. Dette er også aktiviteter som er populære, og som har stor utbredning, men de krever en viss investering i tid og utstyr.