post

Gjør skiferien billigere

De fleste nordmenn elsker å stå på ski, men dessverre kan skiferien fort bli en veldig kostbar affære. Utstyret er dyrt, og har du stor familie går tusenlappene fort hvis alle trenger nye ski og vinterklær. Men det finnes absolutt måter å gjøre skiinteressen billigere på. Holder du deg unna de mest populære skidestinasjonene, og velger du å leie, i stedet for å eie, utstyr kan du spare massevis av penger.

Norge er utvilsomt et vinterland. De fleste steder er det gode snøforhold, og du finner skianlegg fra Lia skisenter, i Mandal, helt sør i landet, til Nordvågen alpinanlegg i Troms som ligger på nøyaktig 71 grader nord. Allemannsretten sørger for at du finner nydelige, preparerte skiløyper nesten over alt i hele landet. Så det er ikke rart at all form for vintersport – spesielt ski – er veldig populært blant nordmenn.

Godt utstyr og gode klær gir en bedre skiopplevelse

Vi kjenner alle følelsen av å gå på dårlige ski. Er du i tillegg litt kald og våt er det vanskelig å vekke den store skigleden. Er du opptatt av at familien skal nyte skiturer og naturopplevelser sammen gjør du derfor lurt i å investere i gode ski og godt vintertøy.

Kjøper du brukt, sparer du både penger og miljøet. Det kan likevel være lurt å ha litt ekstra penger til rådighet, og da kan et forbrukslån fra www.forbrukslaan.novære akkurat det du trenger for å gi familien den beste starten på skisesongen. Med et forbrukslån fra Forbrukslaan.no kan du låne penger uten å stille sikkerhet i eiendeler eller personlig kapital. Låner du uten sikkerhet, betyr det at du kan bruke pengene på det du vil. Når du låner uten sikkerhet blir lånesummen lavere, og det vanligste er et forbrukslån på mellom 5000 og 500 000 kroner. Det er et godt alternativ, og en god måte å forsikre seg om at familien får alt de trenger før skisesongen setter i gang. Det finnes mange låneaktører på markedet, og det betyr at du som kunde kan forvente gode betingelser. På www.forbrukslaan.no finner du alltid de beste tilbudene fra alle landets banker og utlånere.

«Nytt» utstyr trenger ikke være dyrt

Barn vokser, og har ofte bruk for nytt utstyr. Skal du kjøpe nytt hvert år kan det fort bli dyrt, og ikke bare er det kostbart, det er også fullstendig unødvendig. På bruktbutikker som Fretex og UFF selges det flott skiutstyr til en brøkdel av prisen du må betale i butikk og du kan også gjøre fantastiske skikupp på Finn.no. Her kan du også tjene noen kroner ved å selge ski og utstyr som barna dine har vokst fra. Men den beste skihandelen kan du faktisk gjøre i ditt eget nabolag. Hver høst arrangerer mange av landets idrettslag en såkalt «skibyttedag», og her er det virkelig mulig å skyte gullfuglen. Sponsete skiutøvere benytter ofte anledningen til å selge utstyr de ikke har bruk for, og da gjerne til ekstremt lave priser. Ofte er utstyret helt nytt og har aldri vært i bruk.

I tillegg til å være billig, er det også miljøvennlig å kjøpe brukt, og ofte er mye av det som selges knapt nok brukt. Les gjerne noen forbrukertester av ski før du starter jakten, så vet du hva du skal se etter. Selv om det er både klokt, miljøvennlig og billig å kjøpe brukt, er det likevel noen ting du bør være oppmerksom på.

Sjekk skiene for riper. Små riper gjør ingenting. Det har ingen betydning når det kommer til alpinski, og selv om det kanskje kan påvirke glien til langrennsski en liten smule, kan dette enkelt fikses med sliping. Er ripene derimot svært dype, gjør du lurt i å styre unna.

Undersøk alltid stålkantene på skiene. Riper og merker spiller kun en kosmetisk rolle og har ingen betydning for hvordan skien kjører, men har stålkanten løsnet, bør du være på vakt, for da trengs det en reparasjonsjobb. Blir det ikke fikset vil det gå ut over skienes kjøreegenskaper.

Vær veldig oppmerksom på delaminering. Før du kjøper brukte ski, er det viktig at du sjekker at alle lagene fortsatt henger sammen. Særlig på tuppen av skien. Har lagene begynt å løsne, er det bare et spørsmål om tid før skiene må på reparasjon, så styr unna.

Forsikre deg også om at bindingene på skiene passer skostørrelsen din. Det går fint an å flytte bindingene, men blir det gjort for mange ganger, kan skien bli svekket.

Velg riktige klær

For å kunne nyte vinteren til det fulle er det viktig å velge riktige klær. Skituren blir raskt en trist affære om du blir våt og kald. Det er ingen som liker å fryse, og har du først fått frost i deg, er det ikke annet å gjøre enn å skynde seg innendørs, finne plassen foran peisen og nyte en kopp varm kakao.

Skal du ut på skitur, kan det være lurt å kle seg i tre lag, innerlag, mellomlag og ytterlag. Da har du mulighet til å ta av deg mellomlagene om du skulle bli for varm. Målet er å sørge for å holde seg tørr og varm. Det innerste laget transporterer fukt vekk fra kroppen, mellomlaget skal isolere og varme, mens det ytterste laget isolerer mot vær og vind samtidig som det slipper fuktighet ut.

La det innerste laget være i kontakt med kroppen. Her gjør du lurt i å velge et fukttransporterende materiale som kleber seg til kroppen. Både polyesester, ull, thinsulate og thermax er gode alternativer. Unngå for all del bomull. Bomull tiltrekker seg fukt og gjør at du fort blir kald og våt. Aktivitetsnivået ditt avgjør hvor tykt det innerste laget skal være. Husk at tykkere produkter isolerer bedre, men er litt dårligere på å transportere fukt.

Det midterste laget bør sitte litt løsere enn det innerste, men det skal likevel ikke være så løst at det kommer kald luft inn mellom de to lagene. Da begynner du bare å fryse. Poenget med mellomlaget er at det skal isolere, så velg et materiale med god isolasjonsevne, som for eksempel ull, polyester eller fleece. Det er en fordel om disse plaggene har noen justeringsmuligheter som glidelås i front, hette og krage.

Det ytterste laget skal holde vind og vann ute. Så velg deg en vindtett jakke, gjerne en skalljakke i GoreTex. Sørg for at jakken har noen justeringsmuligheter som glidelås under armene, glidelås i front og hette.

Selv om det er mulig å kjøpe både ull, fleece og GoreTex brukt, lønner det seg å gå til anskaffelse av noe nytt. For hvis disse plaggene ikke blir behandlet riktig, mister de isolasjonsevnen, og da er hele poenget borte. Men den gode nyheten er at det nødvendigvis ikke er noen sammenheng mellom kvalitet og pris. Spesielt ulltøy kan du med fordel handle billig på steder som SparKjøp, Cubus og i dagligvaren.

Naturen er fri for alle

Allemannsretten sikrer oss retten til fri ferdsel i utmark og det er derfor helt gratis å spenne på seg langrennsskiene og legge i vei innover i skogen. Du finner nydelige preparerte langrennsløyper over hele landet, så her er det bare å benytte seg av alt det vakre Norge har å by på.

På Beitostølen i Valdres finner du et av landets vakreste langrennsanlegg. Her er det 320 kilometer med løyper, fem kilometer lysløype og en skøytetrase på 45 kilometer. Løypas laveste punkt er Beito, 700 moh., mens det høyeste punktet er Slettefjell 1315 moh. Utsikten fra de høyeste punktene er fantastisk, så her har du mulighet til å få noen uforglemmelige naturopplevelser.

I løypene på Golsfjellet har du utsikt til Hallingskarvet, Jotunheimen og Hemsedalsfjellet. Løypas høyeste punkt er Nystølvarden på 1296 moh. Her finner du 220 kilometer med løyper, 12 kilometer lysløype og en skøytetrase på 100 kilometer.

I Setesdalen finner du Hovdens fantastiske skiløyper. Løypene går både i høyfjellsterreng og gjennom tett skog. Løypas høyeste punkt finner du på Stemtjønnuten 1203 moh. På Hovden kan du nyte 170 kilometer med langrennsløyper, 9,5 kilometer lysløype og en skøytetrase på 140 kilometer.

Allemannsretten i alpinanleggene

På samme måte som alle langrennsløyper blir definert som utmark, og derfor gir rett til fri benyttelse, blir alle heisanlegg definert som innmark og eier kan derfor ta seg betalt. Samtidig er selve bakken for utmark å regne og noen steder kan du derfor kjøre gratis ned alpinanlegget, om du klarer å ta deg opp for egen maskin.

Det er også stor prisforskjell på heiskort. De mest populære bakkene er naturlig nok dyrest, men om du er fornøyd med litt mindre bakker kan du fint få heiskort til omtrent halve prisen om du velger noen av de litt mindre skianleggene. Det finnes også noen skisentre som tilbyr gratis kjøring i barnebakkene. Så hvis du ikke trenger de aller største utfordringene kan du få deg en gratis dag i bakken. Husk også at det er mulig å kjøpe et halvdagskort, i stedet for et heldagskort. Da kan du sove litt lengre, komme litt senere i bakken og dra hjem etter noen timer. De fleste har uansett fått nok etter fire timers kjøring.