post

Kjøpe båt?

Det river i de nakne trærne på tunet utenfor. Gule, røde, og noen få grønne blader som klorer seg desperat på de tynne grå greinene må til slutt gi tapt for piskende vind og regn, og de faller sakte ned på den våte bakken under. Små regndråper henger på vinduet og bryter det lille dagslyset som er. Høsten har slått til for fullt og julestria nærmer seg raskt for store og små. Klokka har blitt skrudd en time tilbake, vintertid med mørke, kalde, tunge dager ligger foran. Late, varme soldager hjemme i hagen, på hytta eller ved strandkanten virker som et fjernt minne der du sitter i kjøkkenkroken med en varm kopp kaffe, men det er bare måneder til det er sommertid igjen, og lysere tider atter frister til uteliv og kvalitetstid alene, med familie eller venner. Høsten er den perfekte tiden å planlegge neste års ferie på.

Få ting gir mer kvalitetstid enn sjølivet. Å ligge ute på fjorden en varm sommerdag i havblikk med sola steikende ned på vinterblek hud gir en følelse av frihet som du vanskelig finner noe annet sted. Båtlivet kan være så mangt, det kan være dagsturen ute på fjorden, det kan være weekendturen til gjestebrygga i Drøbak, eller familieturen nordover forbi Stadt og til vakre Ålesund og Geiranger. Har du først kjøpt båt, har du også kjøpt deg og dine timevis, for ikke å snakke om dager med kos, familiehygge og varige minner.

Det er mye å tenke på når du først skal kjøpe båt. Båtførerprøven, båtplass, og selvfølgelig selve båten. Det er til enhver tid tusenvis av båter til salgs og alle ser jo så fantastiske ut. Bruk tid på å velge, tenk over hva det er du egentlig er på jakt etter og hør med de du kjenner som har hatt båt en stund.

Den perfekte båtferien

For noen er det høy fart, vind i håret, hylende ungdommer på en gummibanan hengende bak båten, dagsturer til nærområdet, fisketurer, eller en liten weekendur med en skjærgårdsjeep, daycruiser eller en bowrider. For andre er det det selve turen som er viktig, det å seile rolig langs fjorden dit du skal og å kjenne lukten av gammelt trevirke og salt sjø. Turen er minst like viktig som selve endestasjonen. Lukten og opplevelsen av tradisjoner er i høysetet der folk i rolig tempo er ute med tresnekka si. Andre legger ut på lengre turer med familien, og båten er som hytta – nesten som det andre hjemmet. Cabincruisere – romslige, flotte, flytende hytter med all mulig luksus for hele familien. Disse havner fort et godt stykke opp på prisskalaen. Du finner både små og store varianter og de finnes i flere størrelser, alt fra 20 til 60 fot.

Seilbåt

Det finnes en fjerde type båtmenneske. Den aktive, romantiske, eventyreren som seiler over havet i seilbåten sin. Disse båtene som kombinerer alle egenskapene til de andre båttypene, og som samtidig gir en frihetsfølelse og nærhet til sjølivet du ikke får med noen av de andre båttypene. De hvite, majestetiske båtene med sine høye master og stramme seil, som fungerer like fint på små turer som lengre turer, også i rom sjø der andre båter ofte må gi tapt fordi de ikke er godkjent for å ferdes der. Med en seilbåt er det brått mulig å ferdes akkurat dit vinden fører deg. Med romslig plass under dekk kan du ha med alt du trenger til lengre overnattingsturer både innenlands og utenlands om du vil. Hvem har vel ikke lyst til å finne seg en lun, blå lagune under åpen blå himmel og bare nyte god mat, god drikke og nærheten sammen med familie eller nære venner.

Hvorfor velge en seilbåt?

Seilbåter finnes som alle andre båter i mange varianter og størrelser, men felles for dem alle er at du lever på sjøen og vindens premisser. Her får du ikke bare oppleve båtlivet på sitt beste, men det er gøy og utfordrende på samme tid. Å være avhengig av vinden og den dype kjølen krever at du som skipper er oppmerksom på omgivelsene der du ferdes. Inntrykkene av storslått natur og fart vil være mange og heftige på samme tid. Nærmere røttene til vikingene kan du knapt komme.

For mange kan det virke rett skremmende å være i en båt som ser ut som om den skal til å kantre der den farer av gårde med stramme, hvite seil. Når rekkverket bader i salt sjøsprøyt mens båten pløyer seg gjennom bølger, da vet du at du lever og er ute på sjøen. Å velge en seilbåt kan være et krevende valg, men det er også det tryggeste valget av alle båtene du kan kjøpe. En seilbåt er derimot ikke noe du bare kjøper sånn ut av det blå, dette må du prøve, for dette er en livsstil mer enn noe annet. Når du først har startet på denne reisen vil du sjeldent eller aldri se deg tilbake. Før du kjøper seilbåt må du derfor ta deg tid til å prøve seile-livet. Dette kan du gjøre ved å være med andre seilere ut på tur. Du vil ganske fort kjenne om dette er livet for deg. Kjenner du noen som kan seile kan du bli med dem på korte og lengre turer, eller bli med på et kurs hos en godkjent seilskole. Inkluder ungene og la dem bli vant til den aktive livsstilen du har i en seilbåt. Det er ikke bare en god investering med tanke på familielivet, det er morsomt også.

Seilbåter finnes i alle prisklasser, og akkurat som med alt annet handler det om å finne en båt som passer din livsstil og din lommebok. Poenget er jo å kose seg på tur, ikke å bekymre seg for finansieringen av turen og båten. Dersom du trenger en båt for hele familien og er avhengig av flere sovesteder må båten være større, og kostnaden blir også fort mye større. Da kan det evnetuelt lønne seg å kjøpe en brukt båt for å teste tilværelsen.

Den store fordelen med en seilbåt er at den er økonomisk i drift. Med kun små motorer for fremdrift på vindstille dager eller når du skal legge til kai er ikke utgifter til drivstoff noe du trenger å tenke på, heldigvis. Mange tror at drømmen om båtlivet er langt unna og uoppnåelig. Det trenger det ikke å være. Med enkle grep kan også du titulere deg som båteier og skipper. Gjør imidlertid en grundig vurdering av behovet først. Er det den første seilbåten du skal kjøpe kan du eventuelt vurdere en rimeligere, brukt versjon. Ta med en seilervenn og prøv alternativene. Det handler ikke alltid om å velge det beste merket, men heller det som er godt nok, og viktigst av alt – rett for deg og din bruk. Slik vil du trolig finne drømmebåten som kan nytes i mange, mange år sammen med dine nærmeste.

Finansiering av seilbåten

Finansieringen av seilbåt-kjøpet er ofte den delen av prosessen de fleste gruer seg til, og de tror at det er både komplisert og nær umulig. Vi hører jo alle om hvor strengt bankene ser på lån uten sikkerhet i dag, der du må ha en god egenandel for å kunne få lån. Slik er det ikke. Et båtlån ordnes raskt, og du finner informasjon og hjelp på internett. Lån er for mange et negativt ladet ord, men hos tilbydere av lån får du god hjelp til å finne den beste løsningen for finansieringen av drømmen din. Er du realistisk i dine krav til båt så er finansieringen også svært realistisk og rask å ordne, og drømmen om båtlivet er brått ikke bare drøm, men en realitet.

Når båten først ligger fortøyd til kai hjemme er det bare å starte planleggingen av ferien. Er du nybegynner kan du kose deg på små båtturer med familien i nærmiljøet, så bygger du erfaring underveis. Du trenger ikke dra til Middelhavet for å få de nære, gode opplevelsene. Norge er et langstrakt land med lange tradisjoner for båtliv, og du vil alltid finne en gavmild gjestebrygge bare en kort seiltur unna. Nyt turen og naturen mens du seiler rundt i den viktigste farkosten i norgeshistorien gjennom tidene. Uten seilbåten hadde ikke Norge vært det vi er i dag. La opplevelsene styre og etter hvert som erfaringene for deg og din familie bygger seg opp kan du se mot horisonten og drømme om lengre turer. Der ute ligger det uante opplevelser og bare venter på deg. Danmark, Sverige, Frankrike, Middelhavet eller for de virkelig reiselystne – verden. Følg i vikingene sine fotspor. Alt du må gjøre er å heise seil, nyte vinden i håret og la deg rive med. Sett livet litt på pause for en liten stund, og nyt ferien.