post

Utfordringer ved å ta med hunden på ferie

Det å reise på ferie med hunden er ikke alltid like lett. Ofte kan man jo kombinere jaktferien med at man har med hunden opp på fjellet, og det er vanlig å ha med seg hunden på andre former for Norgesferie også.

Da kan det være greit å ha med seg ett passende bur , enten for bak i bilen, eller et mindre bur som også får plass i baksetet. Da er det som regel et godt spørsmål hvor man skal gjøre av alle ungene, men man kan som regel få plass til opptil flere av barna i ski-boksen på taket. Bare husk at du må legge ved litt kjeks og en iPad for å holde dem ved humør. (-Nei, ikke gjør det, selv om det kan være en fristende tanke.)

Av rent trafikksikkerhetsmessige hensyn er det også viktig at hunden er sikret. Om du transporterer hunden i et løst bur, så må du sørge for at buret er festet, gjerne med selen i baksetet, eller på annet fornuftig vis. Hensikten med sikringen er selvfølgelig at hundens sikkerhet er ivaretatt, men også at den ikke flyr løst gjennom kabinen, og treffer andre, i tilfelle av en ulykke.

Deretter er det flere viktige ting som det er på sin plass å tenke på, før du tar med deg hunden på utflukter og ferieturer.

Biler kan være livsfarlige for hunder, som jo som kjent har en begrenset kapasitet til å svette. En hund som blir overlatt til seg selv i en varm og lukket bil over lengre tid, kan fort settes i livsfare. Derfor må du alltid huske på å sette to vinduer på gløtt, slik at hunden har gjennomtrekk, eller at du lar en av dørene stå åpne, i tilfeller hvor du har bilen under oppsikt. En åpen takluke er heller ikke å forakte.

Videre trenger hunder som er med på tur, om det er med bilen, med sykkelen, eller til fots, også tilgang på rent vann for å kjøle seg ned. Det kan være lurt å ha med litt ekstra vann, om heten er overveldende, slik at du har muligheten til å fukte hundens pels, i tillegg til å gi hunden drikke.

Vil du ha med hunden på båttur?

Hunder som du tar med til vannet, eller ut i båter, trenger også ekstra tilsyn, og noe pass når det kommer til sunt badevett. Selv om hunder jo er dyr, så vet de ikke alltid hva som er best for dem.

Om hunden har et løst sittende halsbån, som for eksempel et kvelehalsbånd, så er det viktig å ta dette av før hunden hopper uti. Dette er for å unngå at hunden setter seg fast noe sted, eller at den får den egne poten fast i halsbåndet.

Om dere skal leke med pinner i vannet er det også opp til deg å sørge for at der ikke er farlige gjenstander der hvor du kaster pinnen, slik at hunden ikke kommer til skade når den bakser etter.

Om du skal ha hunden om bord i båten er det også her lurt å ha med et eget sikret bur for hunden, om det er plass til dette om bord. Om det ikke er mulig å ha hunden i et passelig bur, er det fornuftig å ha den fast i kobbelet. I mindre båter kan det også være lurt å ha en redningsvest på hunden.